Knut A Rosvold krosvold@online.no

Jul i Spania

 Slik feires julen i Spania

24. desember

Julaften har etter hvert fått større betydning også i den spanske julefeiringen. Etter som Spania er et katolsk land har det fra gammelt av bare vært den 6. januar – Dia de los Reyes (De hellige tre kongers dag) – at det har vært vanlig å gi gaver til barna. Men etter hvert som julenissetradisjonen har sneket seg inn i julefeiringen også her, er skikken med utdeling av julegaver  nå vanlig både på julaften og på Hellige tre kongers aften; 5. januar.

Også i Spania er det vanlig at den nærmeste familien samles til felles middag på kvelden den 24. desember. Hva som står på menyen varierer fra region til region og fra familie til familie, men som regel er skalldyr en viktig ingrediens. Ofte er det store reker til forrett og kjøtt eller kalkun til hovedrett. Til dessert er det ikke uvanlig med vannmelon. Deretter er det kaffe avec med tilhørende nøtter, polvorones og turrón.

Ved midnatt går de kristne til kirken for å overvære Misa de Gallo (midnattsmessen) og feire at Jesusbarnet er født. For de unge, som gjerne ikke er fullt så religiøse av seg, er det nok like vanlig med en ”tur på by´n”. Svært mange spanske restauranter tilbyr spesielle ”julemenyer” på julaften.    

25. desember

Første juledag er familiedagen over alle familiedager i Spania, som ellers i den kristne verden. Da samles gjerne storfamilien fra tidlig formiddag til sen kveld.  Lunsjen ved to-tre tiden på ettermiddagen er selve høydepunktet.  Ettermiddagen går som regel med til å slappe av og hygge seg i rolige omgivelser.
Den store familielunsjen første juledag inneholder gjerne en kjøttrett, selv om det ikke er noen faste tradisjoner for hva man skal spise. I "det norske Spania", Alicantedistriktet, blir det vanligvis servert cocido – en spansk gryterett. Det samme gjelder i mange andre regioner.

28. desember

Romjula i Spania, er som i Norge, en tid man tilbringer sammen med familie og gode venner. Fjerde juledag bærer navnet El Día de los Santos Inocentes – ”de uskyldige helgeners dag” – til minne om den bibelske hendelsen da kong Herodes befalte at alle småbarn under to år i hele Judea skulle drepes, for å sikre at ikke Jesusbarnet skulle vokse opp.
For spanjolene er den 28. desember det samme som 1. april for nordmenn. Det er med andre ord dagen for å slå av en real spøk. Også spanske medier benytter dagen til å gjøre ting de ikke kan gjøre ellers. Ofte er hele sider i avisene fylt med ”tullenyheter”.

31. desember

Nyttårsaften blir selvsagt behørig feiret i det festglade Spania. Den første delen av kvelden er som regel satt av til nok et familiemåltid. Etter desserten er det klart for en av landets sterkeste juletradisjoner, Las Uvas de la Suerte – ”lykkedruene”. Poenget er at man skal spise en drue for hvert av de tolv klokkeslagene som introduserer det nye året. Da det er gjort, reiser de gamle som oftest hjem, mens den yngre garde fortsetter festen utover natten og gjerne til langt utpå neste dag. Stort sett alle diskoteker og barer i Spania holder åpent på nyttårsaften, og mange restauranter har en egen nyttårsmeny.

5. og 6. januar

I det katolske Spania varer julefeiringen frem til og med den 6. januar – Helligtrekongersdag - som fortsatt regnes som den viktigste dagen i den spanske juletradisjonen, i hvert fall hvis man tenker på barna.
Selve feiringen foregår dagen i forveien med parader, oppvisninger og opptog hvor de tre kongene deler ut søtsaker til barna, som viser sin takknemlighet ved å sette ut småkaker og vann til kongenes kameler. 
I Maspalomas, på sørsiden av Gran Canaria er det blitt tradisjon at "de tre kongene" ankommer i helikopter til fotballarenaen i 17-tida om dagen og bringer med seg godsaker og gaver. Men tradisjonelt er det på natten at kongene; Melchior, Kaspar og Balthasar reiser rundt på sine kameler og deler ut julegaver til alle snille barn. 

Roscon de Reyes er en kake som er typisk for den 6. januar. Den kommer alltid med kongekrone, og inni er det bakt inn en kongefigur og en bønne. Den som får kongen, blir dagens konge, mens den som får bønnen, må betale for kaken.