Nyheter, notiser og tips

- Nyheter, notiser, tips og kommentarer om det som rører seg på Gran Canaria - Tips og tilbakemeldinger; krosvold@online.no

Siste nytt

Lenker til:

       Canariajournalen      Canariavisen        Dag & Natt                 

            SpaniaAvisen          Spaniaposten       Spania i dag             


                                            Norske nyheter

FORSIKTIG NÅR DU HANDLER PÅ KANARIØYENE


Kjøp helst ikke elektronikkprodukter i sjappebutikker på Kanariøyene.  Utrolig mange går i baret her, og spesielt utsatt er de som handler elektroniske produkter og kameraer. Les artiklene nedenfor:

http://www.nettavisen.no/nyheter/utenriks/svindler-avslrer-alt-slik-blir-nordmenn-rundlurt-i-butikker-pa-kanariyene/3423197320.html


DETTE KAN GI DEG SAFTIG BOT PÅ STRENDENE

15.08.16

Sør på Gran Canaria kan det koste deg 750 euro å legge ut et håndkle for å sikre en god plass på stranden, dette gjelder både i Mogan og Maspalomas. På strendene i Mogan kommune kan du dessuten måtte svi av 450 euro hvis du røyker utenfor røykesonene.

Det kan også koste deg 1500 euro å bade i havet på Gran Canaria når det røde flagget som indikerer badeforbud er heist.

Det er absolutt ikke tillatt å sikre seg den beste plasseringen på stranden ved å sette opp  parasoll eller legge fra deg et håndkle eller andre gjenstander der grytidlig om morgenen, for så å vende tilbake senere, når sola steiker. Dessuten er det jo dårlig folkeskikk også!

App for fotturer på Gran Canaria lansert

30.01.15

Det er øyrådet på Gran Canaria som står bak opprettelsen appen, som heter "Explora Gran Canaria ". Den er allerede klar for Android-plattfomen (Google), men vil også komme på iOs-plattformen (Apple). I første omgang er det lagt inn guide til 34 fotturer, men flere vil komme etter hvert. Du kan blant annet få informasjon om fortidsminner langs rutene, om stedegen flora og fauna og etter hvert mye mer.


Turismens hus i Las Palmas har åpnet

12.07.13
Casa del Turismo, eller Turistenes Hus, i Las Palmas har igjen åpnet dørene etter å ha vært stengt i ca. ti år. Det vakre huset i typisk kanarisk arkitektur ligger idyllisk til ved Santa Catalina parken. Her finner du turistinformasjon, et bibliotek med bøker og aviser fra alle verdenshjørner, samt en sal med Ipad`s og trådløst nettverk til disposisjon. Her holder også turistmyndighetene i byen til. Bygningen ble første gang åpnet i 1945 etter en idé av kunstneren Néstor de la Torre. Absolutt verdt et besøk.

Nordmennene inntar Kanariøyene som aldri før.

14.02.13

51 240 nordmenn besøkte Gran Canaria i januar, mot 40 350 i fjor, ifølge den ferskeste statistikken fra flyplassoperatøren Aena. Det er en økning på hele 27 prosent fra i fjor. Tar  vi med de andre Kanariøyene også,viser statistikken at det kom 73 049 nordmenn, 8534 flere enn i januar 2012. Det er en økning på 13 prosent. 

Nå kan politiet ta hunden din!

30.01.13
Kommuneledelsen i Las Palmas har nå vedtatt å øke bøtene for dem som lar bikkja bæsje i gatene.  Blir du tatt for ikke å ha tatt opp ekskrementene vanker det bøter fra 150 til 1500 euro. Policia Local vil ha betjenter kledd i sivile klær rundt i gatene for å ta dem som ikke tar opp bæsjen. For å være sikker på at folk betaler kan nå også politiet beslaglegge hunden til eieren har gjort opp for seg.

El Corte Ingles bygger i Maspalomas

13.01.13
Nå har endelig den spanske varehuskjeden El Corte Inglés fått grønt lys av lokalpolitikerne sør på Gran Canaria til å starte byggingen av et nytt varehus i Maspalomas. Det skal bygges et kjempesenter med ikke mindre enn 35 500 kvadratmeter fordelt på fire etasjer. Byggingen skal etter planen settes i gang allerede denne våren (2013). Det blir beliggende i nærheten av CC Faro 2, som i dag er nærmest fraflyttet. Forhandlingene med kommunen – San Bartolome de Tirajana - og den lokale øyregjeringen har pågått i over 10 år.

Ny restaurant på CC Cita

04.11.12
I lokalene etter den tidligere restauranten Alte Düsseldorf i andre etasje på Cita (Playa del Ingles) har det i løpet sommeren dukket opp en ny restaurant; Carlos V. Undertegnede har vært der og ble imponert over både maten og prisene. På menyen har Carlos V både spanske og internasjonale retter. Dessuten er det både rent og pent og en hyggelig betjening, så her kan det være vel verdt å avlegge et besøk. 

Mannen bak turisteventyret i Maspalomas hedret

23.09.12

Torsdag 20. September 2012 ble Alejandro del Castillo IX Conde de la Vega utnevnt til “Æresborger” i kommunen San Bartolomè de Tirajana. Utmerkelsen og æreshyllesten kom nesten på dagen, 50 år etter at man satt ned den første spaden i jorden, og begynte utbyggingen av turistområdet Maspalomas.

Starten fant sted den 15. Oktober 1962 i San Agustin. Det var Greven Alejandro del Castillo (også kalt tomatgreven) som solgte ut tomter til turistprosjekter og bygging av hoteller og institusjoner. Hans familie eide all mark langs kysten fra San Agustin og ned til fyrtårnet i Maspalomas. På den måten regnes han som selve “gudfaderen” bak intiativet som senere skulle bli masseturismens paradis, slik vi kjenner det i dag!

(Dette er en nyhet hentet fra bladet Natt&Dag)


Maspalomas skal grundig fornyes

10.08.12
Maspalomas, som er hele det kystnære området mellom San Agustin og Meloneras på Gran Canaria står foran tidenes største fornyelsesprosess. Svært mange av de gamle hotellene og kjøpesentrene som ikke har sett vedlikehold på flere tiår skal nå enten rives eller omfattende rehabiliteres og oppgraderes. Flere nye 4 og 5 stjerners hoteller vil også bli bygd. Så får vi se da om dette blir noe av. Som vi vet er Kanariøyene spesielt hardt rammet i de økonomiske nedgangstidene. Samtidig er Kanariøyene, som lever av turismen, helt avhengig av at turistene fortsetter å strømme til øyene. De har vel egentlig ikke noe valg!
Les om fornyelsen her.

Du kjører vel ikke pirat-taxi på Gran Canaria

29.06.12
I følge de spanske taxieierne i Mogan kommune på Gran Canaria er nettopp dette et problem; nordmennene kjører pirat-taxi og tar på den måten arbeidet fra lokalbefolkningen. Les denne artikkelen i Aftenposten.

Rent badevann på Kanariøyene

04.06.12
Den Europeiske Miljøkommisjonen (EEA) gjennomfører årlig testing av badevannet på utvalgte europeiske strender og i 2011 ble alle strendene på Kanariøyene testet av kommisjonen og resultatet var svært bra.
For hele 95 prosent av strendene har svært bra badevann og vannet er rent med et minimum av bakterier. Kommisjonen testet totalt vannet på 151 kanariske strender og kun syv strender strøk i testen, og to av strendene ble stengte fordi kvaliteten på vannet var for dårlig.

Røykfrie strender i Mogan kommune

30.04.12
Det har vært på trappene lenge og det har vært mye fram og tilbake, men fra midten av mai gjelder det røykeforbud på strendene i Mogan kommune sørvest på Gran Canaria. 
Forbudet gjelder ikke på hele stranda, for på 25 % av stranda vil det fortsatt være tillatt å røyke. Røykeområdene blir markert med en farget stripe, og her vil det bli satt opp askebegere . I disse områdene blir det seksjoner både med og uten solsenger.  Strendene som omfattes av det nye røykeforbudet er Playa de Mogan, Paya del Diablito, Playa de Tiritana, Playa de Tauro, Playa de Cura, Playa de los Amadores, Playa de Puerto Rico, Playa de Balito, Playa de la Vega, og Playa de Arguineguin.

Nordmenn bosatt i Spania

20.04.12
I følge de ferskeste tallene fra det spanske statistikkbyrået INE er det per 1. januar 2012 registrert 20.594 nordmenn med såkalt spansk padron (kommunalt bostedsbevis). Av disse er 10.314 menn og 10.280 kvinner. 
Vel halvparten av alle nordmenn bor i Alicante-regionen (10.301 personer). På Kanariøyene har 4389 nordmenn padron og i Andalucía 3416. Gjennomsnittsalderen på nordmennene som bor i Spania er 53,5 år.

Karneval Maspalomas 2012

28.02.12
Årets karneval i Playa del Ingles er godt i gang og avsluttes til helgen. For mange er høydepunktet det store opptoget i gatene og dette finner sted på lørdag (03.03.). Ruten går fra Park Tropical og følger først Avenida Italia og deretter Avenida Gran Canaria opp til rundkjøringen ved Mercurio (Posten). Derfra følger opptoget hovedgata Avenida Tirajana et stykke nedover. Stiller man seg opp langs denne ruten fra kl 1700 på lørdag så kan man få med seg karnevalsopptoget. Det er som vanlig ventet titusenvis av tilreisende til Playa del Ingles under karnevalsavslutningen.

Gaver sendt fra Norge kan bli dyre.

10.01.2012
Mange har oppdaget at de har måttet betale dobbelt opp for å motta gaver som har blitt sendt med posten fra Norge til Spania, noe som virker uforståelig siden forsendelsen allerede er betalt i Norge. Men, alt har sin forklaring, og denne gang er det fordi Norge ikke er medlem av EU.

I følge dagens lovverk betyr dette at for gaver som blir sendt til Spania fra Norge, som ikke er et EU-land, må man betale merverdiavgift av innholdet og en importavgift. Dette er bare dersom verdien av gavene overstiger 22 € (Ca. 170 kr.). Pakkens verdi angis ved forsendelsen, men det er mye som tyder på at det spanske postverket også foretar stikkprøvekontroller.

Les denne artikkelen fra Spaniaavisen.

Drømmer du om en bolig i syden ? - det har aldri vært billigere.

02.01.2012
Er du av dem som er blitt lei av regn og storm hjemme i Norge, og som så smått har begynt å tenke på en bolig nummer to i syden? Da skal du vite at det aldri har vært billigere å realisere drømmen.

På Gran Canaria er prisen på leiligheter nå 20 % billigere enn de var i 2008. Dette gjelder for brukte leiligheter og bungalower av normal standard og størrelse. Apartementsleiligheter på omkring 50 kv.meter kan man få for ca. 100 000 €, eller 750 000 kr. For bungalower noe mer, men da er de ofte større og med mer enn ett soverom. For de som har en noe tykkere lommebok er det også et bredt utvalg av større og mer luksuriøse leiligheter  hvor enhetsprisen starter på et par millioner kroner.

Å handle eiendom på Kanariøyene er i dag både trygt og enkelt. Særlig på Gran Canaria er det mange eiendomsmeglere som er innrettet mot salg til skandinaver og som har medarbeidere som snakker norsk eller andre skandinaviske språk.

Godt nytt for mobilbruk innen EU

23.12.2011
Har du norsk telefon og er i Spania, så er det norske mobiloperatører som stikker av med mesteparten av gevinsten når du betaler blodpris for å bruke mobilen i utlandet. Hvis alt går etter planen vil du rundt 2016 kunne bruke mobilen i hele EU-området like mye som hjemme, og ikke merke det på regningen. ( Dagensit.no)

Kanariøyene er fortsatt på topp

25.07.10
Kanariøyene hevder seg som Spanias reisemål nr. 1 også under det som kalles lavsesong. Spanjolene selv vet å verdsette øyene om sommeren. Det har ikke norske turoperaturer forstått, som kun  satser på fastlandet og andre Middelhavs-destinasjoner om sommeren. Forskjellen er jo at mens det ofte er alt for varmt på fastlandet om sommeren, så går temperaturen svært sjelden over 28 grader på Kanariøyene. Jeg sakser fra Canariposten:

Igjen er Gran Canaria Spanias mest populære turistdestinasjon. For i juni var belegget på hotellene på øya 66,8 prosent og det er en økning på 25 prosent sammenlignet med belegget i juni, 2009.  

Totalt ble det registrert 970 000 overnattingsdøgn på Gran Canaria i juni og i løpet av første kvartel i år ble det registrert 6 400 000 overnattingsdøgn på øya og det er en økning på 11 prosent sammenlignet med første kvartal, 2009.

Den største økningen i juni kom fra Spania hvor antall spanske turister som besøkte øya økte med 18 prosent, sammenlignet med besøkene i juni, 2009, melder turistmyndighetene på Gran Canaria.

Ha kontantene klar!

03.05.10
Har du for vane å trå hardt på gasspedalen i Spania? Da bør du ha penger til boten liggende klar i bilen. Som et av få land i verden praktiserer det spanske politiet nemlig inndragning av bilen dersom du ikke kan gjøre opp for deg på stedet. Det duger ikke med kredittkortet heller! Les mer her.

Vi er i de beste hender...

27.11.09
Selv om det også på Kanariøyene er mye misnøye med lange ventelister for å komme til spesialistbehandling er kvaliteten på helsetjenestene tydeligvis på et svært høyt nivå. Denne uken ble nemlig intensivavdelingen på universitetssykehuset Insular i Las Palmas kåret til Spanias beste intensivavdeling i 2009. Vinnerne i konkurransen ble publisert i det spanske legetidsskriftet Gaceta Médica.
På de neste plassene kom sykehusene el Consorcio Hospital General Universitario de Valencia, Hospital General Universitario Morales Meseguer de Murcia, USP Clínica Sagrado Corazón de Sevilla og USP Hospital San Marcos de Murcia. Vi ser at det ”norske fastlandsspania”, Costa Blanca, også er sterkt representert på listen.
Vi som er fastboende i Spania later altså til å være i de aller beste hender.

Nytt bondens marked i San Fernando


(16.05.09)
San Fernando har fra før sitt onsdagsmarked og sitt lørdagsmarked ved markedshallen. Nå har kommunen San Bartolome de Tirajana tilrettelagt for et eget "bondens marked", hvor det tilbys et bredt spekter av landbruksvarer til gunstig pris - direkte fra produsenten. Det er oster, vinspesialiteter, grønnsaker, frukt, honning og andre lokale produkter. Markedet finner sted annenhver søndag. Stedet er i hallen ved siden av det kommunale badet, "Piscina municipal", like ved Maspalomas fotballstadion i San Fernando.
Når neste markedsdag er vil fremgå av oversikten over markeder et stykke nede på "Forsiden".

Brunost? - No problema!

(03.05.09)
Jeg har i en tidligere notis beklaget meg over at det er umulig å få kjøpt brunost her på Gran Canaria. Det er bare tull og skyldes uvitenhet. Forleden dag var jeg innom den store Spar-butikken i Arguineguin og vet dere hva jeg fant der; Jo, både brunost av Gudbrandsdal-typen og runde geitoster. Riktignok var prisen stiv, men må man ha det så betaler man jo med glede hva det koster. Jeg vet også at Spar på Anfi del Mar har de samme ostene.

Gran Canaria - verdens beste ferieøy!

(13.04.09)
I følge flere nyhetsmedia er Gran Canaria blitt kåret til verdens beste turistøy. Det er det internasjonale reisemagasinet QTravel som har foretatt kåringen. 53 øyer har vært med i vurderingen og til slutt ble Gran Canaria den soleklare vinneren foran de andre finalistene; Ibiza, Mauritius og Fuerteventura.
Vi husker at for et par år siden ble Mogan på Gran Canaria utropt som stedet med verdens beste klima.  Denne konklusjonen var det den amerikanske klimaforskeren Dr. Thomas Whitemore kom til, etter å ha sammenlignet klimaet i 600 byer verden rundt.
Ingen tvil om at vi som har valgt å bo her har tatt et riktig valg, eller?

Restaurant Marco Polo gjenåpnet på Cita

(31.03.09)

Siden juni i fjor har restaurant Marco Polo på innkjøpssenter Cita i Playa del Ingles vært stengt. Nå har den åpnet igjen, nyoppusset og under ny ledelse. Menyen er omtrent som før – pizza samt spanske retter. Den som skriver disse linjer har vært der og ble godt fornøyd. God mat og rimelige priser.

Nå er det jo så at nordmenn flest flokker seg om Yumbo. Hvorfor ikke legge turen til Cita en kveld og se hva man her har å by på?